Diverse Hondensporten

Apporteersport
Afgeleid van de jachthondentraining -waar naast canvasdummies, ook met (dood) wild wordt gewerkt- is de Apporteersport.
Deze staat open voor honden van alle rassen en hierbij wordt niet getraind met wild. De te apporteren voorwerpen kunnen van verschillende aard zijn, maar dienen wel een bepaald gewicht te hebben.
De onderdelen zijn ongeveer als bij de jachthonden, alleen is hier het A-diploma de laagste en C de hoogste.
Een goed alternatief voor mensen die niet van werken met wild houden, maar toch iets met de “jacht” willen doen.

Info: Federatie Hondensport Nederland te Nw Beijerland
8 www.fhn.nl
top

Behendigheid of Agility

Een sport, waarbij de hond zo snel en behendig mogelijk een hindernisparcours aflegt.
Het parcours van ongeveer twintig hindernissen dient in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk afgelegd te worden.
De hindernissen zijn te verdelen in (hoogte) sprongen, doorgangen, paaltjes en raakvlaktoestellen, zoals de schutting, de brug en de wip. 
Als begeleider mag u de hond tijdens het lopen van het parcours met stem en gebaren aanwijzigen geven. U mag de hindernis echter niet aanraken. 
Bij deze sport is het nodig, dat de baas/bazin over een goede conditie beschikt, want tijdens de trainingen zal er toch een aardig zweetdruppeltje vallen en dan krijgen we de wedstrijden nog.
De behendigheidsport is voor vrijwel alle honden geschikt, of het nu ras- of rasloze honden zijn.
Zware hondenrassen, zoals Sint-Bernard, Wolfshond en zeer zware dogachtigen, kunnen de sport beter mijden.
Sommige anderen  zijn niet geschikt voor alle toestellen. De hoogtesprong is medisch gezien voor een hond als de teckel met zijn lange rug geen fijn toestel.
De meeste hondenscholen en kynologieverenigingen bieden de mogelijkheid om een cursus behendigheid te volgen.

De toelatingseisen verschillen echter per vereniging. 

Info.: K.N.K. Cynophilia te Doorn  8www.cynophilia.nl  of Federatie Hondensport Nederland te Nw Beijerland   8www.fhn.nl
top

Breitensport

Is een in Duitsland bedachte sport. Men wilde naast het bestaande africhtingsprogramma een meer toegankelijk en ontspannen programma ontwikkelen.
De sport bestaat uit verschillende onderdelen zoals gehoorzaamheid, hordeloop, slalomloop, hindernisbaan en duurloop.
Men organiseert eigenlijk altijd een vierkamp en de combinatie baas-hond met het hoogste aantal punten wint.
Alle onderdelen worden op snelheid en perfectie beoordeeld, de gehoorzaamheid uiteraard alleen op perfectie.
Een van de belangrijkste regels is, dat de afstand tussen baas en hond niet meer mag bedragen dan twee meter. Een overtreding kost punten.
Er zijn verschillende klassen waarin u kunt uitkomen. Recreatieklasse, Aspirantenklasse, Wedstrijdklasse, alle opgesplitst in dames of heren en Veteranenklasse voor honden ouder dan 9 jaar.
Er is geen klasse gebaseerd op leeftijd van de baas.

Diverse verenigingen en clubs organiseren wedstrijden, maar de echte wedstrijden worden georganiseerd onder auspiciën van :
de Stichting Breitensport Nederland en de Nederlandse Breitensport Bond en zij organiseren jaarlijks een Nederlands Kampioenschap.

Info: Stichting Breitensport Nederland te Sevenum:8 www.breitensport.nl 
of Nederlandse Breitensportbond te Tilburg,  e-mail:
8mutsaers98@zonnet.nl
top

Dogfrisbee

Dogfrisbee is een geweldig leuke, actieve, inspannende én ontspannende hondensport voor baas en hond.
Hondenfrisbee is in Nederland een jonge sport die in 1998 uit Amerika werd gehaald en nu door steeds meer mensen met hun honden zowel recreatief als op wedstrijdniveau wordt beoefend.
Sinds 2000 mogen ook de Europese landen deelnemen aan de Wereldkampioenschappen.
In Amerika is de dogfrisbeesport uitgegroeid tot een zeer populaire topsport, die al tientallen jaren door vele hondeneigenaren met groot enthousiasme wordt beoefend.
Dus een officiële hondensport op professioneel niveau, die niet alleen uit het gooien en vangen van een frisbee bestaat, zoals de meesten met hun honden doen.
Het is een uitdaging om een frisbee te leren gooien d.m.v. verschillende gooitechnieken en je hond te leren deze te vangen. Dogfrisbee is een fantastische manier om de conditie van je hond optimaal te houden, ook die van jezelf. Goed voor de spieropbouw, spiermassa en hiermee een goede bescherming van de gewrichten. Kortom, een algehele verbetering van de conditie.
Dogfrisbee is dikke pret en de samenwerking als team versterkt de band tussen baas en hond. Het trainen van en met je hond geeft plezier voor allebei.

 Info: 8www.dogfrisbee.nl
 
top


Doggydance

Doggydance is in heel Europa een van de leukste opkomende hondensporten. Wat is leuker om met je hond op muziek te dansen?
Veel mensen zijn nog onbekend met deze sport...doggydance of ook wel canine freestyle genoemd is ontstaan uit het obedience werk. Obedience is een wedstrijdsport waarbij de gehoorzaamheidsoefeningen tot in de puntjes perfect moeten worden uitgevoerd. U kunt zich dan ook voorstellen dat het doggydance dat ontstaan is uit deze sport, dan ook geen makkelijke opgaaf is.
Het is niet onmogelijk, als je op een positieve manier traint kun je heel veel met je hond doen. Het is dus zeker niet alleen voor mensen die obedience gedaan hebben.
Bij een doggydance wedstrijd zie je dan ook veel mensen meedoen, die alleen maar een basisgehoorzaamheid hebben gedaan. Wat is doggydance nu eigenlijk?
Het zijn dus leuke oefeningen zoals een hond die buigt, tussen de benen door loopt zoals bij behendigheid bij de paaltjes, twistjes, draaien, over de rug springen, achteruit lopen en nog zoveel meer...en dit alles op muziek.

Uw hond hoeft geen stamboom te hebben.
U heeft geen werkboekje etc. nodig.
U hoeft geen "test"of verplichte oefeningen te doen.
Juniors gewoon doorstromen in de verschillende klassen. 

Meer info over Doggydance vindt u op de site van 8www.k9-freestylers.com
top

Flyball

Dit is een hondensport, waarbij twee teams van vier honden zo snel mogelijk een parcours afleggen. Het team dat het snelst en foutloos het parcours (baan) aflegt heeft gewonnen.
De baan bestaat uit vier hindernissen (sprongen), die op nauwkeurig bepaalde afstanden vanaf de startlijn worden geplaatst. De honden wennen aan de afstand en springen hierdoor ‘op gevoel’.
Achter de laatste hindernis staat het flyballapparaat. De hond drukt op een plankje en vangt de bal die door het apparaat wordt gelanceerd.
De vier sprongen worden weer terug genomen en de hond rent over de start-/finishlijn.
Belangrijke eigenschappen zijn volgzaamheid, snelheid, intelligentie en nauwkeurigheid en uw hond moet een beetje ‘ballengek’ zijn en verdraagzaam naar andere honden. Flyball is immers een teamsport en uw hond komt andere honden vaak letterlijk tegen.
In principe kan elke hond deelnemen aan flyball, maar zware hondenrassen, zoals Sint-Bernard en grote dogachtigen kunnen deze sport beter mijden.
De meeste kynologieverenigingen en hondenscholen bieden de mogelijkheid om een cursus flyball te volgen.

De toelatingseisen verschillen echter per vereniging.

Info.: K.N.K. Cynophilia te Doorn
8www.cynophilia.nl of  Federatie Hondensport Nederland  8www.fhn.nl
top

Jachth
ondensport  

De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV) organiseert overal in het land jachthondentrainingen die worden afgesloten de zgn jachthondenproeven:
een soort examen waarin de hond een diploma kan behalen. Al naar gelang het niveau wordt dat een C, B of A diploma. 

De onderdelen voor een C-diploma zijn:
aangelijnd en los volgen; 
komen op bevel;
houden van de aangewezen plaats;
apport te land en
apport uit diep water. 

Voor een B-diploma wordt dit aangevuld met:
een verloren apport te land;
markeer apport te land en
een apport over breed water. 

Voor een A-diploma moet ook nog goed afgelegd worden.
een dirigeerproef en
een sleepspoor

Honden met minstens een B-diploma kunnen ook meedoen met de Meervoudige Apporteerproeven: de MAP’s.


Info:Koninklijke Ned. Jagersvereniging te Amersfoort
8www.knjv.nl
top

Obedience

Deze sport is in Groot Brittannië ontstaan en is geschikt voor de meeste hondenrassen.
De sport kent zes verschillende wedstrijdklassen met een oplopende moeilijkheidsgraad en examens waar je een aantal punten voor kunt behalen.
Veel hondensporten, zoals flyball of behendigheid, vragen redelijk wat van de conditie van uw hond. Als uw hond al iets op leeftijd is wordt het dus moeilijker.
Tijdens wedstrijden is een oudere hond dus in het nadeel. Dit is bij obedience niet het geval. Hier kunt u honden tot op hoge leeftijd met veel plezier aan het  werk zien.
 U hebt voor deze sport geen speciale uitrusting nodig en al helemaal geen dure materialen, maar er zijn geen speeltjes, hindernissen zoals tunnels en geen bal zoals bij flyball. Alle motivatie moet vanuit de baas komen.
Er worden ongeveer 25 wedstrijden per jaar georganiseerd. In de zomer uiteraard buiten, maar in de winter wordt gezorgd voor een goede binnenaccommodatie.

 Info Dutch Obedience Society:  8www.obedience.nl 
 top

Reddingshonden

Er zijn diverse reddingshondengroepen actief in Nederland. De meeste groepen trainen voor vermiste personen (vlaktewerk) en voor aardbevingen/explosies (puinwerk).

Sommige groepen trainen ook voor speuren en het opsporen van drenkelingen.
Reddingshonden worden de laatste tijd steeds vaker ingezet, maar in het algemeen wacht men toch te lang met het inzetten van reddingshonden teams.
Aan het inzetten van reddingshonden zijn in principe geen kosten verbonden. Het is allemaal vrijwilligerswerk.
Welke honden zijn geschikt voor reddingshond?
In principe is elke hond die graag speelt en voor zijn baas wil werken geschikt om opgeleid te worden tot reddingshond.
Er zijn wel wat praktische bezwaren, een teckel ook al kan hij nog zo goed ruiken zal niet geschikt zijn als reddingshond.
Op het puin zal hij grote problemen hebben en tijdens vlakte zoeken zal hij geen grote afstanden af kunnen leggen.
In het algemeen zal een middelgrote behendige hond geschikt zijn, zoals Duitse, Nederlandse en Belgische herders, Labradors en Golden Retrievers.
Het hoeft natuurlijk niet speciaal een rashond te zijn, kruisingen kunnen prima reddingshonden zijn.

Info:www.sardogs.nl/sardnl.htm
top

Speuren

Vanuit de jacht was al heel vroeger bekend dat honden een zeer scherpe neus hebben, waarmee ze geuren kunnen ruiken, die voor ons verborgen blijven.
Dit komt van pas om geschoten wild op te sporen, maar ook mensen en andere zaken.
In het verleden werden speciaal opgeleide speurhonden bijna alleen gebruikt door de politie.
Tegenwoordig zijn er relatief veel hondeneigenaren die met hun hond voor het "speurdiploma" opgaan, omdat dit de band tussen baas en hond versterkt.
Er zijn steeds meer hondenscholen die speuren op het programma hebben staan.
Trainingen staan voor ieder ras open, maar als u een officieel speurdiploma wilt behalen, moet u een hond hebben uit de zogeheten werkhondengroep.Bij het speurhond-1 examen moet de hond een spoor uitwerken van 1000 tot 1400 passen dat tenminste drie uren oud is.
Het spoor heeft 6 rechte, aan het terrein aangepaste hoeken en wordt 30 minuten na het leggen tenminste 3 maal gekruist door een vreemd spoor.
Op onregelmatige afstanden liggen gebruiksvoorwerpen die goed lucht moeten hebben van de spoorlegger. De hond moet deze voorwerpen vinden en ze opnemen of verwijzen.
Als de hond vrij speurt, dan moet de afstand tussen geleider en hond steeds ongeveer tien meter zijn.
 Ook mag de geleider een 10 meter lange speurlijn gebruiken.
Het spoor is zodanig gelegd dat het de werkelijkheid zo dicht mogelijk benaderd.
Er kunnen 100 punten verdiend worden als de hond het spoor vanaf het begin tot aan het einde in overwegend normale pas heeft uitgewerkt en alle vier voorwerpen heeft opgenomen of verwezen.
Alle hoeken moeten overtuigend worden uitgewerkt en de hond mag zich niet laten beïnvloeden door het verleidingsspoor.

Info op de site van8 Huize Kynethologie of van de 8K.N.P.V.  of van Hondenschool Petra Driesen
top

Zweetwerk
Wanneer er een aanrijding heeft plaatsgevonden, waarbij er wild gewond is geraakt maar niet gedood, of wanneer er bij de jacht een dier is aangeschoten dat weg vlucht, dan moet dit dier opgespoord worden om het uit zijn lijden te verlossen. Dit moet niet alleen gebeuren, omdat aangeschoten of gewonde dieren (vooral wilde zwijnen) agressief kunnen zijn en daardoor voor mens en dier een gevaar kunnen betekenen, maar ook omdat het je plicht is, een dier dat gewond geraakt werd op te sporen om er zodoende voor te zorgen dat het niet langer dan noodzakelijk is lijdt. Dit opsporen gebeurt met honden die daarvoor speciaal worden opgeleid. Dit zijn de zweethonden. Zij volgen het spoor van het gewonde dier en brengen de voorjager er naar toe, waarna de noodzakelijke actie kan worden genomen. 

Info: KNJV Gewest Veluwe 8www.jachthondencursus.nl 
top