Vraag en antwoord

 

 1. Hoe kom ik aan een Stabij- / Wetterhoun... ?
 2. Waarom een hond met een stamboom... ?
 3. Waar vind ik een goede fokker... ?
 4. Waarom een reu of teef... ?
 5. Wat is het beste voer... ?
 6. Wanneer moet een pup worden ontwormd... ?
 7. Zijn bruin-witte zwakker dan de zwart-witte?
 8. Kan iedere Stabij-/ Wetterhoun zwemmen?
 9. Zijn Stabijs nerveuzer dan andere rassen?
 10. Een bovenwoning en een Stabij-/ Wetterhoun, kan dat?
 11. Is iedere Stabij een jachthond?
 12. Wanneer is een pup zindelijk?
 13. Wat kost een Stabij- / Wetterhoun?
 14. Hoe oud kunnen ze worden?
 15. Hoeveel weegt een volwassen Stabij-/ Wetterhoun?
 16. Is een Stabij-/ Wetterhoun 'n moeilijke hond?
 17. Hoe waaks is waaks?
 18. Wat wordt bedoeld met grimmig bij de Wetterhoun?
 19. Welke erfelijke ziektes zitten er in het ras?
 20. Hoeveel verzorging heeft een Stabij-/ Wettervacht nodig?

  1. Hoe kom ik aan een Stabij- / Wetterhoun... ?

Een Stabij- of Wetterhoun kan je het beste kopen via de Rasvereniging de NVSW. Op de Website vindt je een inschrijfformulier.
Je kunt je daar aanmelden voor een pup of een herplaatshond. De vraag naar een pup is momenteel zo, dat er een wachtlijst voor is. Op een teefje moet je langer wachten dan op een reu.


top


 2. Waarom een hond met een stamboom... ?

Bij het kopen van een hond bij een rasvereniging krijgt je een stamboom. Dit is een officieel afstammingsbewijs waarop de voorouders van de hond zijn vermeld. Een stamboom wordt afgegeven indien de hond is gefokt volgens de reglementen van de Raad van Beheer op Kynologisch gebied in Nederland.  Dat houdt o.a. in, dat er rekening gehouden is met mogelijke erfelijke afwijkingen binnen de populatie en dat de ouderhonden gezond waren.

top

 3. Waar vind ik een goede fokker... ?

Fokkers die zijn aangesloten bij de rasvereniging fokken volgens de normen van die vereniging. Die normen worden vastgesteld op de Algemene Ledenvergadering. Fokkers die zich hieraan conformeren krijgen een Fokkerscertificaat.  Iedere twee jaar wordt bekeken of het certificaat weer wordt verleend. De honden dienen gezond te zijn op het moment van fokken en de ook huisvesting moet aan bepaalde regels voldoen. Iedere Fokker binnen de rasvereniging is dus -in principe-  een goede fokker.

top

 4. Waarom een reu of een teef ... ?

De keuze voor een reu of een teef is heel persoonlijk. In het algemeen zal een reu meer uitstraling hebben dan een teef. Een teef toont daarentegen vaak veel liever. Zeker voor kinderen is dat heel belangrijk. De nadelen van een teefje zijn natuurlijk dat ze loops wordt en daardoor nogal eens van vacht kan wisselen. Je kan haar dan ook vaak niet mee nemen naar shows, trainingen of wedstrijden. Reuen kunnen een macho gedrag ontwikkelen en daar moet je ook mee om kunnen gaan. Het is niet altijd een pretje een hond te hebben die zich wel even wil laten gelden.

top


 5. Wat is het beste voer... ?

Zeker de grote merken hebben vandaag de dag geen slecht voer. Het voer moet aan zulke zware eisen voldoen en de boetes zijn dusdanig, dat iedere fabrikant er wel voor zorgt dat zijn product aan de eisen voldoet. Wat wel kan is, dat men men van het ene voer meer moet gebruiken, dan van het andere, om hetzelfde resultaat te verkrijgen. Een hoe meer voer, des te meer ontlasting en daar is ook niet iedereen blij mee. En als je meer moet voeren van een goedkoop merk, dan zijn de kosten vaak gelijk aan die van een duurder merk. Alleen scheelt het letterlijk een hoop.

top


 6. Wanneer moet een pup worden ontwormd ... ?

Door de fokker zal de pup in de 3e en  6e week ontwormd moeten worden. Daarna zal de (nieuwe) eigenaar van de pup dit in de 9e en 12e week nog eens doen, daarna herhalen met 6 en 9 maanden. 

top

 7. Zijn bruin-witte honden zwakker dan de zwart-witte..?

Neen, bruin-witte honden zijn niet zwakker dan zwart-witte.

top


 8. Kan iedere Stabij-/ Wetterhoun zwemmen..? 

Neen, ook al zijn het fervente rietkragenstruiners, niet iedere hond is een geboren zwemmer, het is ze wel te leren. Wel vinden ze het allemaal heerlijk om te pootjebaden, met het water tot net aan de flanken. Maak daar gebruik van om ze te motiveren te gaan zwemmen. Gooi b.v. een balletje of een lekker brokje steeds iets verder van de kant, op een gegeven moment zie je, dat hij zwemt zonder het zelf in de gaten te hebben. Je kan ook zlf het water in gaan -of aan de andere kant van een sloot gaan staan- en de hond naar je toe lokken.  
Soms zie je pups  -maar ook wel eens volwassen honden- om een regenplas heen lopen. Dat wil niet zeggen, dat de hond bang voor water is. Maar hij kan van een plasje op straat de diepte niet inschatten en omdat het er niet altijd is, zal hij het voorzichtig benaderen en er vaak omheen lopen. Dat heeft niets met angst voor water te maken.

top

 9. Zijn Stabijs angstiger dan andere rassen..?

Dit kan zondermeer met "neen" worden beantwoord. Wat men bij een Stabij angstgedrag noemt is niets meer dan terughoudendheid. Alhoewel een Stabij erg open naar anderen is, komt het voor, dat hij in bepaalde situaties de kat uit de boom kijkt. Dat gebeurd met situaties die maar een enkele keer voorkomen. Bv de vuilniscontainer die ineens op de straat staat. Gisteren niet, nu wel: is dat wel pluis?  Door dit gedrag te negeren en de hond te laten zien dat het normaal is, zal hij dat steeds minder vreemd gaan vinden. Honden die getroost worden in deze situaties, worden gesterkt in het idee dat dit vreemd is en deze honden kunnen wel angstgedrag gaan ontwikkelen. Maar dat geldt voor ieder ras.

top

10. Een bovenwoning en een Stabij-/ Wetterhoun, kan dat..?

Ja, -maar dat geldt eigenlijk alleen voor de Stabij. Houdt er wel rekening mee, dat een hond geen sleutelbeenderen heeft en dat de bespiering aan de voorhand de hele hond moet kunnen dragen. Het is dus voor een pup zeker niet goed trappen af te lopen (de bespiering is nog niet goed ontwikkeld.)  Dat mag daarom ook zeker het eerste half jaar - en liefst tot n jaar- niet. Na een half jaar mag hij wel langzaam de trap p lopen.

Ook een Wetterhoun zal trappen kunnen lopen, toch is het daar niet echt de hond voor. Hij is daar te zwaar voor gebouwd. Bij een Wetterhoun moet men dus eigenlijk alleen een benedenwoning hebben, liefst met tuin waar hij, ook met frisse temperaturen,  graag in vertoeft.

top

11. Is iedere Stabij-/ Wetterhoun een jachthond..?

Van nature is de jachtaanleg in deze rassen aanwezig. Dat wil dus ondermeer zeggen, dat ze hun neus weten te gebruiken.  Omdat de vraag naar de Friese hond als jachthond is afgenomen, wordt daar ook niet altijd bij de fokkerij de nadruk op gelegd. Gelukkig zijn er ook fokkers die deze eigenschap koesteren en de keuze van de ouderparen hierop bepalen. 

top

12. Wanneer is een pup zindelijk..?

Echt zindelijk zijn duurt toch wel een aantal weken, soms maanden. Een foutje is snel gemaakt. Met een gerichte zindelijkheidtraining kan het in een paar weken. Vaak komen de pups krantzindelijk van een fokker. 
Door goed op te letten hoe en wanneer de pup aangeeft te moeten plassen, daar adequaat op te reageren en de pup te belonen als hij inderdaad zijn behoefte doet, kan men snel een zindelijke hond hebben.

top

13. Wat kost een Stabij-/ Wetterhoun..?

De prijs  van een Stabij-/ Wetterhounpup is maximaal 750,- deze wordt vastgesteld door de leden, op de Algemene Ledenvergadering van de NVSW.

top

 14. Hoe oud kunnen ze worden..?

Gemiddeld wordt een Stabij-/ Wetterhoun zo'n 10 - 12 jaar. De laatste jaren komen leeftijden van boven de 12 jaar steeds vaker voor, mede dankzij de verbeterde leefomstandigheden en de diergeneeskundige zorg.

top

 15. Hoeveel weegt een volwassen Stabij-/ Wetterhoun..?

Een volwassen Stabij reu weegt  rond de 25 kg, een teef 20 kg. Wetterhoun reuen kunnen wel 30-35 kg wegen en teefjes 25 kg.

top

 16.  Is de Stabij-/ Wetterhoun een moeilijke hond..?

Als met moeilijk bedoeld wordt "een hond met eigen karakter", dan is dat juist. Wordt bedoeld dat hij onhandelbaar of moeilijk handelbaar is, dan is dat een verkeerd begrip. 
De Stabij -alsook de Wetterhoun- kan eigenzinnig zijn. Beiden hebben dan ook een consequente baas en opvoeding nodig.

top

17.  Hoe waaks is waaks..?

Een Stabij en de Wetterhoun slaat aan, waarschuwen dus, maar de Wetterhoun zal sneller tot verdedigen over gaan dan de Stabij.  

top

18. Wat wordt bedoeld met grimmig bij de Wetterhoun..?

Met grimmig wordt bedoeld de uitdrukking van de hond en niet het karakter. Helaas wordt dit nogal eens verwisseld en wordt de Wetterhoun vaak ten onrechte als gemeen/hard bestempeld.

top

19.  Welke erfelijke ziektes zitten er in het ras..?

De Stabij en Wetterhoun zijn in het algemeen vrij van erfelijke afwijkingen. HD komt in steeds mindere mate voor en ook andere ziekten /afwijkingen zoals epilepsie zijn door selectieve fokkerij sterk terug gebracht. Sporadisch kunnen sommige gebreken zich weer laten zien omdat de lijnen -gezien de populatie- soms dicht bij elkaar komen. Bij de fokkerij wordt op dan ook sterk op gelet, om de inteeltpercentages zo laag mogelijk te houden.

top

20.  Hoeveel verzorging heeft een Stabij-/ Wetterhounvacht nodig..?

De vacht van een Stabij heeft aan een wekelijkse borstelbeurt  en een keer per maand de losse haren er uitkammen genoeg. De vacht van een Wetterhoun moet zo min mogelijk gekamd en/of geborsteld worden. De honden hebben een min of meer zelfreinigende vacht en kammen en borstelen zal de vacht kunnen beschadigen.

top


De antwoorden op deze vragen zijn gebaseerd op eigen ervaringen en die van andere hondeneigenaren, aangevuld met wat er in de literatuur gevonden is.
Copyright 2004-2011  Jan Windhouwer.  Alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt: 2 januari 2011 .